keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Tietokantojen hyödyntäminen

Tietokannat ovat tärkeässä roolissa oikeastaan jokaisen meistä jokapäiväisessä elämässä; Niitä tarvitaan esimerkiksi tiedonhakuun, tiedon varmentamiseen, tietojen tallentamiseen tulevia käyttäjiä/sukupolvia varten ja moneen muuhun asiaan.

Tietokantoja voi käyttää usealla tavalla ja useissa erilaisissa skenaarioissa; Jos poliisi etsii rikollista, ja heillä on sormenjälki, he katsovat löytyykö sitä heidän tietokannastaan. Kun menet sairaalaan, he etsivät hoitotietosi tietokannoistaan. Kun olet lähdössä ulkomaille, sinun rikosrekisterisi saatetaan tarkastaa tietokannasta. Jos haet lainaa pankista, sinun luottotietosi tarkastetaan tietokannasta. Jos sinun tarvitsee tehdä historian essee Ming-dynastiasta, etsit tietoa erinäisistä tietokannoista. Nämä ovat vain murto-osa eri käyttötarkoituksista tietokannoille.

Tietokantojen hallinnointi vaihtelee; Jos tietokanta on julkinen (esim. Wikipedia), sitä voi myös luultavasti muokata vapaammin kuin yksityistä tietokantaa (Sairaalan hoitotietokantaa). Kaupallisesti myytävät tietokanta tuotteet ovat yleensä tietokannan hallintajärjestelmiä. Tietokannan hallintajärjestelmä koostuu useista varusohjelmistoista, joiden tehtävä on tukea varsinaista tietokantamoottoria esim. optimoimalla kyselyjä käyttäen hyväksi tallennettua hakutilastoa ja indeksejä. Ne sisältävät myös ylläpitoa helpottavia apuohjelmia, joiden avulla tietokannan säilömä tieto voidaan varmuuskopioida, palauttaa, ja viedä/tuoda muihin järjestelmiin. Monilla työpaikoilla on erityinen tietokantahallitsija tai monia tietokantahallitsijoita hoitamassa tietokantojen hallinnoinnin.

Yksi esimerkki tietokannan hallintajärjestelmästä on Oracle Database Tools. Se tarjoaa monia eri paketteja, yhtä IT-vastaavalle, toista tietokantahallitsijalle, kolmatta kehittäjälle ja neljättä ura-arkkitehdille. Paketeissa on eroa hinnassa, ja ominaisuuksissa (esim. kehittäjälle on nopeampi pilvipalvelu taas kuin IT-vastaavalle on paljon turvallisempi pilvi kuin muilla.) Saatavilla on myös kaikenlaisia kylkiäisohjelmia tietokantaasi, kuten vaikkapa tiedon naamiointiohjelma Oracle Data Masking and Subsetting, reaaliaikaista dataintegraatiota ja heterogeenistä tietokantojen replikointia tarjoava Oracle Goldengate, ja Oracle Databaseen sisäänrakennettu suojausohjelma, joka antaa palauttaa tiedostoja Zero Data Loss Recovery Appliance.

Lähteet

https://www.oracle.com/database/index.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietokanta

Koonti alkusyksyn opinnoista

Koonti alkusyksyn opinnoista 

Syksyn aikana olemme käyneet useita aiheita läpi kursseissamme, mm. palvelutilanteissa toimimista, verkkopalveluita ja liiketoimintaosaamista. Olemme käyneet näitä läpi sen takia, että ne ovat kaikki tarpeellisia taitoja tulevassa työelämässämme, ja myös sen takia että niiden oppiminen nyt antaa meille hyvän pohjan tuleviin opintoihimme. Mieluisinta näistä opetella oli mielestäni palvelutilanteissa toimimista, koska se tuntui helpolta ja siitä on varmasti suurta hyötyä tulevaisuudessa.  

Mukavin yksittäinen tehtävä oli liike-elämän tapatietous jossa piti syventyä jonkun maan liiketapakulttuuriin ja kirjoittaa siitä pitkä selvennys. Sen jälkeen piti jakautua 3-4 ihmisen ryhmiin ja opettaa muille sinun valitun maasi tapakulttuuri ja bisnesmokat joita saattaa tehdä ja sitten kuunnella toisia, kun he selittävät sinulle heidän valitsemastaan maasta. Itse valitsin Saksan tähän tehtävään koska se on iso teollisuusmaa jolla on vankka asema vientimarkkinoilla. Muut ryhmäläiseni valitsivat Venäjän, Meksikon ja Japanin. 

Hyödyllisin yksittäinen tehtävä oli luultavasti tehtävä medialukutaidosta, jossa meidän piti lukea artikkeleja ja etsiä tietoa medialukutaidosta ja sen tärkeydestä nykyajan yhteiskunnassa. Itse uskon että medialukutaidon merkitys kasvaa kokoajan, joten oli hyvä että me opettelimme siihen liittyviä sisältöjä. 
Mitä nämä kyseiset sisällöt tarkoittavat datanomin työtehtävissä? 

Nämä sisällöt tulevat käyttöön datanomille monessa eri työtehtävässä joihin me sovimme: Palvelutilanteita tulee varmasti eteen suuressa osassa datanomi työtehtäviä, ja kaikki niistä eivät tule olevaan mukavia tai mieluisia; Asiakkaalla voi olla huono päivä joka tekee hänestä kärttyisän, jolloin opit siitä miten asiakkaita tulee kohdella ja käsitellä heiden ollessa vihaisia tulevat varmasti tarpeeseen. Tämän lisäksi opit kehonkielestä ja sen vaikutuksesta ensivaikutelmaan ja sitä kautta koko kauppaan auttavat varmasti tekemään kauppoja tulevissa työtehtävissämme. Näiden lisäksi opeteltiin tässä aineessa myös työnhakua ja palvelutilanteisiin valmistautumista. 

Verkkopalveluopit tulevat tarpeeseen myös suuressa osassa datanomin tehtäviä, elleivät jopa kaikessa; Tietokantojen käyttö tiedonhaussa on tarpeellista, ehkä jopa pakollista jonka takia niiden käytön opettelu ja eri tietokannoista tietoisuus nousee entistä tärkeämpään asemaan kokoajan.


Millaiseen työelämään olet siirtymässä? 

Meille kerrottiin vähän työmarkkinoista syksyisen Ainacom-vierailumme jälkeen; Pitää olla tosi korkealle koulutettu jos haluaa saada minkäänlaisia kunnollisia töitä kuulemma; Tämä istuttaa pieniä epäilyksen siemeniä omasta työelämästä; Korkealle kouluttautuminen ei ole koskaan ollut minun juttu mutta tällä alalla se on vaatimus, ei suositus.  
Kuitenkin katselen eteenpäin positiivisella asenteella; Kun menen vaikka Mol-sivuille, siellä on suhteellisen monta työpaikkaa auki tälläkin hetkellä ja varmasti tulevaisuudessakin valmistumiseni jälkeen.  
Olen myös lukenut netistä että datanomin palkkataso voi olla vähän matala, joka ei varsinaisesti huolestuta vaan enemmänkin harmittaa; Vaikka teenkin sitä mistä tykkään olisi kiva saada siitä myös hyvää palkkaa vähän kuin kirsikkana kakun päällä. 
Olen silti varma siitä että palkka tulee riittämään omaan elämiseen ihan hyvin, kunhan vaan elän tarpeeksi nuukasti enkä ostele mitään turhuuksia 
Haastattelin eilen isääni työelämän tilanteesta, alla haastattelu 
MiMillainen se tilanne siellä työelämässä on niin kuin aikuisen näkökulmasta? 
Isä: No kyllähän noi työt on vähentynyt meiltäkin, mutta kyllä töitä vieläkin pitäisi riittää jos vaan ammattitaitoa riittää. Datanomialan työtilanteesta en sitten tiedäkään kun en siellä ole töissä. 
Minä: Mihinkäs suuntaan veikkaat työtilanteen kehittyvän tässä lähivuosina? 
Isä: Vaikeahan tuota on sanoa, mutta toivotaan ainakin että kehittyisi parempaan. Kyllä se ainakin tuttujen mukaan on jo ainakin vähän parempaan suuntaan menossa että ei sitä kannata hirveesti vielä huolehtia sinun aikanaan. 
Minä: Onko tilanne nyt kuitenkin parantumaan päin oikeasti, vai onko tämä vain toiveajattelua? 

Isä: Ei sitä oikein voi tietää vielä, voi tulla joku äkillinen muutos joka heittää tilanteen huonompaan tai parempaan suuntaan, kehitys voi jatkua aivan 100%:sen samaa rataa, tai sitten se voi muuttua hieman. Toiveajattelulla mennään eteenpäin, ja kovalla työnteolla tietenkin. 

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Etätehtävä 19.11 raportti

Saimme torstaiksi 19.11 etätehtävän joka liittyi kryptaamiseen. Sen aikana meidän piti mm. testata kolmea eri kryptausohjelmaa ja lyhyesti selittää miten niitä käytetään, minkälainen niiden suojaus on ja kuinka helppokäyttöisiä ne ovat.

Valitsemani ohjelmat olivat VeraCrypt, AxCrypt ja jonkinlainen mobiilikryptausohjelma jonka nimeä en enää muista.

Valitsin ne koska ne olivat hakujen mukaan suosittuja, ja näyttivät suht. helppokäyttöisiltä.

Kaikki ohjelmat salasivat tiedostot/kansiot salasanan taakse, AxCrypt ollen niistä heikoin ja VeraCrypt ollen vahvin suojaus.

Salasanojen laitto tiedostoihin oli ihan mukavaa, koska sain varmuuden siitä että kukaan ei pääse niitä ronkkimaan vaikka haluaisi. Se oli myös mukavan helppoa ja sujuvaa AxCryptilla, vaikka sen suojaus olikin hieman muita ohjelmia heikompi.

Lähteet tehtävän vastauksiin
http://searchsecurity.techtarget.com/definition/data-encryption-decryption-IC
http://www.cs.tut.fi/etaopetus/titepk/luku20/salaus.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Salaus

torstai 12. marraskuuta 2015

Medialukutaito

Medialukutaito


Medialukutaito tarkoittaa sitä, että pystyy vastaanottamaan ja ymmärtämään mediasta tulevaa tietovirtaa. Medialukutaitoinen osaa kriittisesti arvioida tietoa ja käyttää sitä eettisesti ja tehokkaasti. Se, että pääsee eri medioiden äärelle ei takaa sitä, että osaisi hyödyntää saamiaan tietoa tehokkaasti omiin tarpeisiinsa, vaan se vaatii tukea ja elinikäiseen oppimiseen mahdollisuutta.

Heiko medialukutaito voi kapeuttaa median seuraamisen mahdollisuuksia ja sinulla voi olla vaikeuksia hakea ja tuottaa tietoa omiin tarpeisiinsa. Hän ei pysty myöskään arvioimaan omien mediavälitteisten tekojensa seurauksia. Yksi suurista medialukutaidon taitoalueista on median roolin ymmärtäminen osana yhteiskuntaa ja sen toimintaa.

Tekihänoikeuksien ABC


Koulutehtävissä pitää ottaa huomioon kuvien tekijän oikeudet; Ei saa käyttää kuvia joiden CC-lisenssi ei sitä salli. Lähteet pitää myös merkitä, että tiedot voidaan varmistaa oikeiksi. Suorakopiointia pitää myös välttää erityisesti, koska sillä voi olla jopa oikeudellisia seurauksia jos kopioi luvattomasti sieltä mistä ei saa.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Suosikkiblogipäivitykseni ja siihen syventyminen

Suosikkiblogipäivitykseni tähän mennessä on se, missä kirjoitimme palvelutilanteeseen valmistautumista varten ranskalaisten viivojen tapaan asioita joita pitää muistaa ja kysymyksiä mitä pitää kysyä itseltä ennen tilannetta.

Työhaastattelussa menestymiseen voi vaikuttaa muullakin kuin vastauksilla. Perusteellinen valmistautuminen on tärkeää. Kannattaa hankkia tietoa työnantajasta, lukea hakemus tarkasti ennen haastattelua, ja käydä läpi oma CV palauttaaksesi mieleen mitä olet tehnyt, ja osataksesi vastata siihen mitä tehtäviä olet ennen tehnyt ja missä tarvitset mahdollisesti apua. Mieti myös valmiiksi kysymyksiä joita haluaisit esittää tehtävästä tai työnantajasta kun sen aika tulee.

Vaikka työhaastattelussa saa kysyä oikeastaan mitä tahansa, kaikkeen ei ole pakko vastata. Esimerkiksi uskonto, perheasiat, seksuaalinen suuntautuminen ja poliittinen vakaumus ovat asioita joita ei tarvitse kommentoida tai jakaa työnantajan kanssa.

torstai 5. marraskuuta 2015

Liike-elämän tapatietous: Yhteen kulttuuriin syventyminen

Toisessa osassa tehtäväämme tapatietoudesta meidän tuli syventyä yhden maan kulttuuriin ja ottaa selvää siitä millainen bisnesetiketti siellä on. Valitsin itse Saksan koska se on vahva teollisuusmaa.

Bisnesetiketti

Saksalaiset ottavat bisneksen erittäin tosissaan: Huumorista ei pidetä bisneskontekstissa, vaan kaikelle on aika ja paikka. He eivät myös pidä yllätyksistä ja nopeista muutoksista transaktioihin. Työ- ja vapaa-ajan elämä ovat erotettu erittäin selkeästi. Kun tehdään bisnestä saksalaisten kanssa, on tärkeää ymmärtää että bisnesetiketti on hyvin tärkeää heille. Pienikin lipsuminen siitä tulee vaurioittamaan mahdollisia tulevaisuuden neuvotteluja, jos niitä edes tulee.

Älä saavu myöhässä tapaamisiin; Muutamankin minuutin myöhästyminen voi loukata saksalaista, joka on luonnostaan erittäin organisoitu ja järjestelmällinen. Jos joudut kuitenkin saapumaan myöhässä, ilmoita siitä etukäteen ja selitä miksi tulet myöhässä. Tärkeisiin tapaamisiin tulisi saapua viidestä kymmeneen minuuttia etuajassa.

Lahjojen jakelu työsuhteissa ei ole yleistä Saksassa. Enemmän sosiaalisissa työtapaamisissa se on kuitenkin aika yleistä. Lahjan tulisi olla pieni ja hyvälaatuinen mutta ei liian kallis.Sopiva lahja bisnestapaamisessa on esimerkiksi kasa hyvänlaatuisia kyniä joissa on firmasi logo taikka likööripullo. Jos sinut kutsutaan jonkun kotiin, on sopivaa tuoda lahja joka edustaa kotimaatasi, eli Suomen tapauksessa vaikka Fazer-suklaata. Jos tuot kukkia ne pitäisi tuoda parittomissa määrissä ja käärimättöminä.

Pitää pukeutua hyvin ja oikein. Minimalistinen, virallinen ja konservatiivinen pukeutuminen on saksalaisessa bisneksessä aina esillä. Naisien ei tulisi käyttää hirveästi meikkiä ja hirveitä määriä koruja tai muita koristeita.

Kommunikaatio

Sopiva tilananto on tärkeää. Silmäkontakti on odotettua ja kunnioitettua. Kun skoolataan katso silmiin. Käyttäydy pidättyväisesti ja asiallisesti. Saksalaiset nauttivat hiljaisuudesta ja yksityisyydestä; Jos ovi on kiinni, koputa ennen kuin menet sisään. Kun tavataan, tulisi vaihtaa käyntikortteja.

Älä soita ihmisten koteihin 22:00 jälkeen jos et kysynyt onko se sopivaa etukäteen. Kun vastaat puhelimeen, vastaa sukunimelläsi. Älä ikinä puhu holokaustista tai 2.maailmansodasta saksalaisten kanssa. Uskontoa, ja politiikkaa tulee muutenkin välttää puheenaiheena.

Bisnestapaamiset

Saksalaiset ovat kilpailullisia, korkealle tähtääviä ja kovia tinkimään. Saksalaisessa bisneksessä verbaalista sopimusta pidetään todellakin yhtä sitovana kuin kirjallista, kuten myös kädenpuristussopimusta. Jos teet esimerkiksi Prezi-esityksen, hyvin tutkittu tietoteksti useiden kaavojen ja statistiikkojen tukemana on arvostettua. Bisnes on Saksassa hierarkiallista. Älä ikinä hyppää yhden arvoportaan yli konsultoidaksesi sitä korkeammassa asemassa olevaa henkilöä. Päätöksenteko on Saksassa hitaampaa kuin muualla, ole siis kärsivällinen.  Älä koita painostaa liikaa, ja vältä provokoivaa käytöstä. Vältä kontradiktoivia lausahduksia, kuten vaikka kehumista ja sitten valittamista heti perään. Älä käytä slangikieltä.

Tapaamisissa miehiä tulee puhutella Herr xxxxx ja naisia Frau xxxxxx. Kättely tulee muistaa alussa ja lopussa. Hymyily on sopivaa, mutta fyysistä kontaktia ei tule ottaa ainakaan ensitapaamisessa. Silmiin katsominen on tärkeää. Smalltalkista ei yleensä pidetä Saksassa. Vaikka et osaisi saksaa paljoa, sen käyttämistä arvostetaan paljon.

Älä kysele saksalaisilta henkilökohtaisia asioita. Tervehdi naisia ensin. Älä loukkaannu jos joku korjaa käytöstäsi, se on sosiaalinen velvollisuus Saksassa. Kehu varovasti ja harvoin. Älä huuda, jauha purkkaa tai laita jalkojasi kalusteille julkisilla paikoilla.

Bisnesruokailut

Sopiva tippi on 5%. Anna tippi tarjoilijalle suoraan sen pöydälle jättämiseen sijaan. Normaali ravintolabisnesetiketti on käytössä Saksassa.

Lähteet
http://businessculture.org/western-europe/business-culture-in-germany/business-communication-in-germany/
http://businessculture.org/western-europe/business-culture-in-germany/business-etiquette-in-germany/
http://businessculture.org/western-europe/business-culture-in-germany/meeting-etiquette-in-germany/

Liike-elämän tapatietous: Yleistä

Kansainvälisillä markkinoilla töitä tehdessä on tärkeää ymmärtää ja hallita myös muiden maiden kulttuurian esimerkiksi uskontoa ja maan historiaan liittyviä tapoja myöten. Tässä on asioita joita pitäisi ottaa huomioon eri bisnestilanteissa. Teimme Google Docin tapatietoudesta joskus aikaisemmin, ja tässä ovat sen sisällöt tiivistettyinä.

Bisnestapaaminen

Bisnestapaamisia voidaan järjestää oikeastaan kaikkialla; Yleensä erilaiset konferenssihuoneet ovat käytössä mutta niitä on järjestetty jopa joskus suositun nettiroolipelin World Of Warcraftin ääressä.

Isäntänä/Emäntänä toimiminen bisnes-asiakastapahtumassa

Tapahtuman isännän vastuulla on tapahtuman sisällöt, se miten siellä tehdään asioita, ja sen jarjestäminen. Hänen tulisi järjestää tapahtumalle paikka, aikatauluttaa tapahtuma, kohdella kaikkia ystävällisesti ja kohteliaasti ja tervehtiä vieraita, hankkia kaikki tarvittavat välineet mitä tullaan tarvitsemaan, ohjeistaa ihmisille miten paikan päälle pääsee, ja huolehtia siitä että tieto tapahtumasta pääsee kaikille joiden sinne tulisi tulla.

Bisnestapaamisen ravintolaruokailu ja siihen liittyvä etiketti

Ravintolaetiketti on bisnestapaamisissa aina pääpiirteittäin sama, mutta toimintatavat esimerkiksi ruoan tilaamisessa vaihtelevat seurueen koon mukaan. Seurueen tarkka lukumäärä ja aterioiden etukäteen tilaus tulisi tehdä tilanteen helpottamiseksi sekä ravintolalle että bisneskumppaneillesi.

Ruoka suussa puhuminen, kyynärpäiden nosto pöydälle, mässytys, ja hattu päässä syöminen ovat kaikki asioita joita ei saa tehdä. Ruoan syöminen aloitetaan yhtä aikaa jos kyseessä on pienempi seurue. Bisnestapaamisen järjestäminen McDonald's-pikaravintolassa ei ole suotavaa, vaan kalliimpi ravintola on aina parempi vaihtoehto. Tapaaminen kannattaa myös järjestää paikassa jossa et käy usein vapaa-ajalla häiriötekijöiden välttämiseksi. Kannattaa myös syödä ennen kuin aletaan puhumaan työhommista. Asiakasta ei koskaan pidä laittaa maksamaan puolestasi, tai tippaamaan puolestasi (kulttuurista riippuen.) Alkoholin juominen on myös varma ei-ei tilanne, kuten myös henkilökunnan haukkuminen tai muunkaltainen töykeys heitä kohtaan.

Sitten kun alatte puhumaan ruoan jälkeen, kannattaa pysyä bisneksessä; Asiakastasi ei varmasti juuri sillä hetkellä kiinnosta kuulla esimerkiksi kotiongelmista tai herttaisesta naapurin mummosta. Jos olet isäntänä tapaamiselle, sinun tulee kätellä kaikkia seurueen jäseniä alussa. Hyvä ryhti on myös tärkeä oikean kuvan antamiseksi.

Kannattaa tilata vain sellaisia ruokia joita on helppo syödä; Esimerkiksi spagetin syöminen on kovin sotkuista, ja täten mahdollisesti ongelmallista bisnestapaamisessa. Jos et ole se joka maksaa, älä tilaa ravintolan kalleinta ruokaa; Sitä pidetään yleisesti töykeänä. Älä puhu politiikasta tai uskonnosta. Kätso silmiin puhuessasi, älä tuijota. Älä syö muiden lautasilta, äläkä nuole sormiasi tai aterimiasi. Kiitä ateriasta, kättele lähtiessäsi.

Elekieli, sanaton viestintä bisnestapaamisessa

Elekieli on tärkeää bisnestapaamisissa. Kun menet tapaamiseen, kättele aluksi, katso silmiin. Kun tapaaminen alkaa keskity asiaan äläkä katso vaikka puhelinta. Puhu vain silloin kun otetaan kysymyksiä tai on sinun vuorosi puhua.

Smalltalk bisnestapaamisessa

Hyvä smalltalk voi toimia jään murtajana bisnestapaamisessa. Osoita pientä kiinnostusta muihin tapaamisessa oleviin mutta vältä seuraavia aiheita: uskonto, politiikka, seksi ja raha.

Bisnespukeutuminen

Käytä neutraaleja tai tummia värejä. Käyttäydy kohteliaasti. Miehille puku, nähkäkengät, solmio, kello ja kauluspaita, naisille vaikka jakku ja hame.

Vieraat kulttuurit ja työmokat

Jos menet ulkomaille, tutustu bisneskumppanin maan tapoihin ja kulttuuriin, Jos hän tulee maahasi, tarjoa hänelle oman maansa ruokia kotoisan olon luomiseksi. Älä ole rasistinen kumppanisi rotua tai etnisyyttä kohtaan.

Itse opin eniten ravintolaetiketistä koska minun ryhmäni teki sen osion Google Docista.

torstai 29. lokakuuta 2015

Digitaalisuustyöskentely HAMKilla

Olimme tänään 29.10.2015 työskentelemässä HAMKilla liiketalouden opiskelijoiden kanssa tekemässä töitä digitaalisuuteen liittyen. 

Meidät jaettiin 4 hengen sekaryhmiin, 2 HAMKilaista ja 2 Tavastialaista per ryhmä. Ryhmämme ongelma jolle mietimme eri ratkaisuja oli "Miten saamme tasapainotettua digitaalisuuden ja ihmisten työpaikat?" Miettimiseen saimme aikaa pari tuntia, ja se tapahtui sekä keskustellen että yksin hiljaisesti.

Keskustelua syntyi aika paljon, ja siitä ne parhaat ideat sitten syntyivätkin. Vaikka ratkaisuideoita syntyikin yhteensä 43, lopussa valitsimme 3 parasta. Niistä parhaaksi äänestettiin "On olemassa töitä joita vain ihmiset voivat tehdä" koko porukan toimesta.

Työskentelystä HAMKilla jäi lopuksi ihan hyvä fiilis; Työskentely oli helppoa, suhteellisen luontevaa ja kaikkien ideoita kuunneltiin keskusteluvaiheessa ja valintavaiheessa. Kivaa työskentelystä tälläisessä ryhmässä oli myös se että HAMKilaiset toivat hyvin esille omaa näkökulmaa aktiivisemmin mitä moni meistä olisi tuonut vastaavanlaisessa tilanteessa. 


maanantai 26. lokakuuta 2015

Toimintaympäristössä työskenteleminen: Tiedostokoko

tavu(t tai b)<kilotavu(kB/kt)<megatavu(MB/Mt)<gigatavu(GB/Gt)<teratavu(TB/tt)

tavu=8 merkkiä
kt=1028 t
Mt=1028 kt
Gt=1028 Mt
tt=1028 Gt

TOimintaympäristössä työskenteleminen: Käyttöjärjestelmät

Olen käyttänyt elämäni aikana 3 käyttöjärjestelmää: Windows XPtä, Windows 7tä ja Windows 8.1tä. Mielestäni näistä paras oli Windows 7, koska pidin sen ulkonäöstä eniten ja se oli helppokäyttöinen. 8.1n kanssa on ollut eniten ongelmia, mutta XPn käytöstä en edes muista mitään hirveämpiä.

Toimintaympäristössä työskenteleminen: Tietokoneen liitännät

 Tässä on HPn 4,5 mm virtaliitin. Se löytyy usein läppärin sivusta tai tietokoneen takaa.
 Tässä on USB 3.0-liitäntä sellaisenaan kun se on irti koneesta.
 Tässä on lähiverkkoliitäntä eli Ethernet-liitäntä.Ethernet-liitännän löytää usein joko tietokoneen sivusta (läppäri) tai tietokoneen takaa (pöytäkone).
 Tässä on VGA-näyttöliitäntä. Se on suhteellisen vanha liitäntämuoto, joka ei analogisena liitäntänä tarjoa yhtä hyvää laatua kuin uudemmat digitaaliset kumppaninsa.
Tässä on RCA 3,5mm-audiokaapeli. Audioliitännät ovat usein värikoodattu koneissa.

Toimintaympäristössä työskenteleminen: Tietokoneen oheislaitteet

Näyttö

Tässä on Acer K202 19,5" HD+ LED-näyttö. Se on keskihintainen näyttö, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön.


Monitoimilaite

Tässä on Canon Pixma MG7550-monitoimilaite. Sillä voi tulostaa, skannata ja kopioida papereita.





Tässä on Logitech M100-hiiri. Se on langallinen hiiri, ja myös erittäin halpa.

Tässä ovat Microsoft Wired Keyboard 600- (ylempi kuva) ja Logitech Wireless Keyboard K360-näppäimistöt (alempi kuva) . Ylempi on langallinen, alempi langaton.







Tässä ovat Logitech 960-kuulokemikrofoni (ylempi kuva) ja Sony MDR-V150-stereokuulokkeet (alempi kuva).

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Enterprise 2015: Jatkoa

Kävimme Verkatehtaalla Enterprise 2015-seminaarilla 7.10.2015 kuuntelemassa erinäisiä luontoja erinäisistä aiheista, kuten vaikkapa luovasta ajattelusta, kone- ja metalliteollisuuden tulevaisuudesta ja palvelusta nimeltä Me2We, joka yhdistää Monsterin ja LinkedIn-palvelun yhdeksi.

Mieleeni jäi päivästä erityisesti 3D-printteripaneeli, ja erityisesti yleisöstä joku miesj oka puolusti 3D-printtausta paneelia vastaan onnistuneesti.

Innovaatio tarkoittaa uusien asioiden kehittelyä. Yksi innovaatio josta puhuttiin oli se että vienti on elinehto kone- ja metalliteollisuudessa tulevaisuutta katsoen.

Suuri. Verkkokaupat ovat kasvavan menestyksekkäitä ja niillä alkaa olla isompi merkitys nykymaailman yrittämisessä.



keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Enterprise 2015 yhteenveto

Olimme tänää 7.10.2015 Enterprise 2015-tapahtumalla kuuntelemassa erilaisten asiantuntijoiden pitämiä luentoja, ja paneeleja erilaisista asioista, kuten vaikkapa ohutlevyteollisuudesta ja innovatiivisesta ajattelusta, ja oppilaitosten yhteistyöstä yritysten kanssa.

Opin kaikenlaista, mutta isoimpana mieleen jäi se, että projektit kouluaikana yritysten kanssa ovat loistava tilaisuus verkostoitua, joa todella hyödyllisiä myöhemmin elämässä.

torstai 1. lokakuuta 2015

Omat nettisivut

Ensimmäisen koodauskurssimme ns. "lopputyö" oli tehdä omat nettisivut, joissa on vähintään 3 sivua. Tein sivuni sellaisesta musiikin genrestä kuin Grime, joka on 2000-luvun alussa syntynyt elektronisen musiikin genre, joka on kehittynyt Dancehallista, Drum and Bassista, ja UK Garagesta. Sivuni koostuvat etusivusta, lyhyestä Grimen yhteenvedosta, patois-kielen lyhyestä kuvauksesta, ja Grimen kehityksestä ajan kanssa esimerkkien kanssa.

Näin ensimmäisen koodauskurssin lopussa, olen oppinut netin käytöstä turvallisesti uusia asioita, ja olen myös oppinut koodaamaan HTML-kielellä tarpeeksi, että voisin tehdä jonkinlaiset nettisivut tarvittaessa. Olen myös oppinut käyttämään CSS-koodia sivujeni tyylittelyyn jollain asteella, vaikka mahdolliset hienoudet ovatkin vielä taitotasoni ulkopuolella. Opin myös kurssilla käyttämään Adobe Dreamweaver CC 2015-ohjelmaa, ja sen sisäistä palvelinta.

Kiinnostavin osa kurssia oli ehdottomasti CSS-koodin opettelu koska se oli aivan täysin vieras käsite, ja se oli myös todella hyödyllinen koodauksessa.

http://www.demopaja.com/T15DT/tomlat/omatsivut.html

Itsearviointia

Nyt ensimmäisen jakson lopulla, kiinnostavimmat sisällöt ovat olleet ehdottomasti asiakaspalvelutilanteissa toimiminen ja koodaus, siksi koska niissä oli jakson sisällöistä eniten opittavaa.

Olen oppinut parhaiten asioita tekemällä omasta mielestä.

Olen omasta mielestäni ollut ihan hyvä ryhmätyöskentelijä. Olen tehnyt oman osani joka työssä.

Pitäisi parantaa vielä palvelutilanteissa toimimista ja koodaustakin.

Varmaan 2, ehkä 1. 3 ulkona mahdollisista tällä hetkellä.

IT-Tuki

Tänään meille tuli Tavastian IT-tuesta eräs henkilö kertomaan meille vähän työstään ja vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin joita meillä oli hänen työstään.

Yksi asia jonka hänen puheestaan sai selville oli se, että työ voi olla aika itseään toistavaa ja turhauttavaa ajoittain kun asiakkaat eivät ymmärrä jotain meille aivan simppeleitä asioita, mutta sen ei saa koskaan antaa näkyä, ja aina pitää käyttäytyä asiallisesti ja ammattilaismaisesti.

torstai 24. syyskuuta 2015

Mitä työnantajat saattavat kysyä sinulta? 10 esimerkkiä.

Minkälainen on mielestäsi hyvä työpaikka? Sellainen jossa on hyvä työilmapiiri, ja töitä joiden tekemisestä nautin.

Mikä sai sinut hakemaan tätä työpaikkaa? Koska olen kiinnostunut teidän yrityksestänne, ja uskon että olen sopiva tehtävään johon haette väkeä.
Minkälainen on mielestäsi hyvä johtaja? Entä huono? Ryhmähenkeä luova, auktoriteettinen, mutta kuitenkin jossain määrin mukava. Epämieluisa, ja mahdollisesti töykeä.
Miten ystäväsi tai työkaverisi kuvailisivat sinua? Rauhallinen, yhteistyökykyinen ja mukava.
Pidätkö vastuun ottamisesta? Kyllä pidän.
Minkälaisia asioita haluat saavuttaa uudessa työpaikassasi? Menestystä ja ylennyksiä.
Minkälainen on unelmiesi työpaikka? Sellanen josta saa paljon rahaa, ja joka on sellainen työ jonka tekemisestä nautin.
Miksi meidän pitäisi palkata sinut? Koska olen työnnälkäinen nuori, joka tarvitsee vain mahdollisuuden todistaa kykynsä.
Mitkä asiat motivoivat sinua? Halu menestyä.
Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? En tiedä vielä.
Miten reagoit saamaasi kritiikkiin? Hyvin jos se on rakentavaa

torstai 17. syyskuuta 2015

Tärkeimmät CSS-parametrit

Saimme tehtäväksi koota CSS parametreista 20 tärkeimmäksi katsomaamme blogiin. Tässä ovat minun valintani.

background-color
Tämä parametri määrittää taustavärin
{background-color:#15AE7A}

font-family
Tämä määrittää fontin, tai fonttiperheen.
h1 {font-family:Gotham, Helvetica Neue, Helvetica, "Arial", sans-serif}

image-resolution
Määrittää kuvan resoluution elementissä.
image-resolution: [value];

text-align
Määrittää tekstin linjauksen elementissä.
Esim:
text align: center;
text align: end;

transition-delay
Tällä parametrillä määrität milloin transitio tarkalleen alkaa.
transition-delay: <time>;

color
Tällä parametrillä määrität tekstin värin elementissä.
color: blue;
color: #6486FT;
color: #CCC;
color: rbga (28, 28, 28, 0.5)

image-orientation
Tällä parametrillä määrität sen, missä kulmassa jokin kuva elementissä on.
image-orientation: 90deg;

voice-balance
Tällä parametrillä määrität elementin tasapainon oikean ja vasemman audiokanavan välillä.
voice-balance: [-100-100]

color-profile
Tällä parametrillä määrität elementin väriprofiilin.
color-profile:auto/sRGB/<name>/<uri>/inherit

font-variant
Tällä parametrillä määrität fontin kasvot
font-variant: normal/small-caps;

font-size
Tällä parametrillä määrität fontin koon.
font-size: 20px;

visited-link/unvisited-link
Tällä parametrillä voit asettaa eri värit klikatuille ja klikkaamattomille linkeille.
/* unvisited link */
a:link {
    color: #FF0000;
}

/* visited link */
a:visited {
    color: #00FF00;

border-outline
Tällä parametrillä voit laittaa elementille rajat.
p {
    border: 1px solid red;
    outline: green dotted thick;
}

h1.hidden
Tällä parametrillä saat piilotettua elementin. Siitä kuitenkin jää tyhjä tila näkyviin.
h1.hidden {
    visibility: hidden;
}

center-align
Tällä parametrillä saat marginin tasaamaan keskustan kanssa.
.center {
    margin: auto;
    width: 60%;
    border:3px solid #8AC007;
    padding: 10px;
}

background-attachment
Tällä parametrillä määrität sen, tuleeko background kuva scrollaamisen mukana, vai onko se koko ajan samassa paikassa.
body {
    background-image: url("w3css.gif");
    background-repeat: no-repeat;
    background-attachment: fixed;
}


font-language-override
Tällä parametrillä määrität kielikohtaisten merkkien käytön määrittämällä elementin sisältökielen.
font-language-override: normal/<string>;

text-combine-upright
Tällä parametrillä voit laittaa useita kirjaimia yhden kirjaimen tilan sisään. Esim.
text-combine-upright: [2]

min-height
Määrittää elementin minimikorkeuden.
min-height: 200px;

line-height
Tällä parametrillä määrität kuinka paljon tilaa rivien välissä on.
line-height: 100%;

word-spacing
Tämä parametri määrittää kuinka paljon väliä sanoilla on tekstissä.
word-spacing: 35px;



Palvelutilanteeseen valmistautuminen

Palvelutilanteeseen valmistautuminen

Teemat

·         Mitä voin tehdä ennen asiakkaan tapaamista?
·         Kuinka etsin sopivia asiakkaita?
·         Etukäteen asiakkaan tilanteeseen tutustuminen
·         Palvelutilanne ja sen hoitaminen
·         Mitäpä palvelun jälkeen tehdään?
Palvelun kiertokulku taululle!

Ennen asiakkaan tapaamista

·         Harjoittele myyntipuheelle ainakin runko etukäteen
·         Laadi vastaväitepankki: Tyypillisiä vastaväitteitä ja niille vastaukset.
·         Tarkista mahdolliset kampanjat ja muut tarjoukset, mitä uutta yrityksellänne on tarjota asiakkaille?
·         Muistathan selvittää mm. tilaus- ja toimitusehdot, asiakkaan oikeudet ja velvollisuudet, maksuehdot ja muut asiakasta kiinnostavat asiat.

Mistä sopivia asiakkaita?

·         Minkä tyyppisiä/kokoisia yrityksiä edustamasi yritys etsii? Tuleeko sinun tehdä uusasiakashankintaa?
·         Puhelinluettelo, nettipalvelut, yritysten nettisivut, julkishallinnolliset tiedot, kuten ytj., alan lehdet.
·         Suusta suuhun, eli puskaradio
·         Itse kentällä kiertäen

Asiakkaan tilanteeseen tutustuminen

·         Etsi tietoa esim, yrityksen toiminnasta, sen aiemmista kaupoista/tilauksista, tämänhetkiset tarpeet ja neuvottelukumppanista (nimi, asema, tyyli jne.)
·         Tutki puhelinluettelo, yrityksen esitteet, vuosikertomukset, kotisivut

Palvelutilanteen hoitaminen

·         Alusta loppuun asti..

Asennetta, asennetta…

·         Yleinen näkemys, asenteen liika korostus??? Asiakkaathan arvostavat ammattitaitoa!
o   Kyllä, mutta asenne voi jättää vaikutelman joka varmistaa että asiakas muistaa sinut työn jälkeenkin!

Kuuntele asiakasta


·         Vaikene ja anna asiakkaan puhua.
·         Älä koskaan keskeytä asiakasta.
·         Älä mieti muuta, vaan kuuntele oikeasti.
·         Tee muistiinpanot/yhteenveto keskustelusta

Huomaavaisuus

·         Passiivinen, aggressiivinen, huomaavainen
·         Katsekontakti, elekieli, innostunut äänensävy
·         Anna A: purkaa kiukkuaan; ”Kyllä ratkaisu löydetään”- asenne aina hyvä!
·         Asiallisuus aina!

·         Huomaavainen

o   Opittua käytöstä
o   Tietää mitä haluaa. Osaa pyytää loukkaamatta.
o   Hallitsee tilanteita
o   Valitsevat käytöstilan tilanteen mukaan.

Vihainen asiakas/henkilö

·         Solvauksia ei tarvitse kestää.
·         Älä ota itseesi.
·         Anna A:n purkaa kiukkua. Ota asia vakavasti.
·         Puhu rauhallisesti.
·         Järjestä niin että asiakkaalle soitetaan heti takaisin. Minuutti voi tuntua ikuisuudelta ja suututtaa A:ta vielä enemmän.
·         Huolehdi oman stressitason alhaisuudesta à Liiku, syö terveellisesti. Opettele hengitysharjoituksia.

Palvelun jälkeen

·         Tarkastellaan neuvottelun onnistumista.
o   Tuliko kaupat?
o   Onnistuko toteutus?
o   Onko asiakas tyytyväinen?

Vali vali..

·         Asiakkaan tarpeet (useimmat haluaa asiat kuntoon, eivät valita kiusaa tehdäkseen.)
·         Auta asiakasta, älä anna asioiden paisua.
·         Valituksista on hyötyä (toimintatavat, tuotevirheet, hlökunnan käytöstavat jne.)
·         Elinikäisen asiakkaan mahdollisuus jos asiat hoidetaan hyvin kuntoon.

Asiakkaan elinikäinen arvo

·         Laske kuinka paljon asiakas ostaa tuotteitasi esim. viikossa.
·         Montako kertaa se on yhden A:n aikuisiän aikana (noin. 40v)
·         Kerro ostokertojen määrä ostokerran tuoton summalla.

Tavallisimpia valituksen syitä

·         Tuote ei täytä odotuksia.
·         Huono valinnanvara
·         Virheet
·         Huono viestintä/mainonta
·         Luvatun toimituksen tms. viivästyminen
·         Palvelijan huono käytös

Valitusten käsittely

1.       Esittele itsesi. Tarjoa apua. Älä koskaan syytä toisia, tai sano, ettei kuulu työhösi.
2.       Jos joudut siirtämään puhelun toiselle, kerro siitä asiakkaalle ja hoida asia.
3.       Älä puolustele/väittele.
4.       Kerro vain mitä voit oikeasti tehdä asian korjataksesi.
5.       Varmista, että ymmärsit tilanteen oikein.
6.       Myönnä virheet ja pyydä anteeksi. Anna vaikutelma yhtenäisestä firmasta.
7.       Vältä teknisiä termejä.
8.       Anna vain sellaisia lupauksia, jotka kykenet täyttämään.

Hyvin hoidettu valitus saattaa ansaita firmallesi elinikäisen asiakkaan.