Tietokannat ovat tärkeässä roolissa oikeastaan jokaisen meistä jokapäiväisessä elämässä; Niitä tarvitaan esimerkiksi tiedonhakuun, tiedon varmentamiseen, tietojen tallentamiseen tulevia käyttäjiä/sukupolvia varten ja moneen muuhun asiaan.
Tietokantoja voi käyttää usealla tavalla ja useissa erilaisissa skenaarioissa; Jos poliisi etsii rikollista, ja heillä on sormenjälki, he katsovat löytyykö sitä heidän tietokannastaan. Kun menet sairaalaan, he etsivät hoitotietosi tietokannoistaan. Kun olet lähdössä ulkomaille, sinun rikosrekisterisi saatetaan tarkastaa tietokannasta. Jos haet lainaa pankista, sinun luottotietosi tarkastetaan tietokannasta. Jos sinun tarvitsee tehdä historian essee Ming-dynastiasta, etsit tietoa erinäisistä tietokannoista. Nämä ovat vain murto-osa eri käyttötarkoituksista tietokannoille.
Tietokantojen hallinnointi vaihtelee; Jos tietokanta on julkinen (esim. Wikipedia), sitä voi myös luultavasti muokata vapaammin kuin yksityistä tietokantaa (Sairaalan hoitotietokantaa). Kaupallisesti myytävät tietokanta tuotteet ovat yleensä tietokannan hallintajärjestelmiä. Tietokannan hallintajärjestelmä koostuu useista varusohjelmistoista, joiden tehtävä on tukea varsinaista tietokantamoottoria esim. optimoimalla kyselyjä käyttäen hyväksi tallennettua hakutilastoa ja indeksejä. Ne sisältävät myös ylläpitoa helpottavia apuohjelmia, joiden avulla tietokannan säilömä tieto voidaan varmuuskopioida, palauttaa, ja viedä/tuoda muihin järjestelmiin. Monilla työpaikoilla on erityinen tietokantahallitsija tai monia tietokantahallitsijoita hoitamassa tietokantojen hallinnoinnin.
Yksi esimerkki tietokannan hallintajärjestelmästä on Oracle Database Tools. Se tarjoaa monia eri paketteja, yhtä IT-vastaavalle, toista tietokantahallitsijalle, kolmatta kehittäjälle ja neljättä ura-arkkitehdille. Paketeissa on eroa hinnassa, ja ominaisuuksissa (esim. kehittäjälle on nopeampi pilvipalvelu taas kuin IT-vastaavalle on paljon turvallisempi pilvi kuin muilla.) Saatavilla on myös kaikenlaisia kylkiäisohjelmia tietokantaasi, kuten vaikkapa tiedon naamiointiohjelma Oracle Data Masking and Subsetting, reaaliaikaista dataintegraatiota ja heterogeenistä tietokantojen replikointia tarjoava Oracle Goldengate, ja Oracle Databaseen sisäänrakennettu suojausohjelma, joka antaa palauttaa tiedostoja Zero Data Loss Recovery Appliance.
Lähteet
https://www.oracle.com/database/index.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tietokanta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti